De är bara barn

(Bilderna är tagna av mig och min vän, under resan till Indien 2008)

Linnea


"It is not a toy; it's a childhood"

Idag gjorde vi vårt första inköp till barnen. Eftersom vi vill skapa någonting bestående har vi valt leksaker av hög kvalité. Leksakerna på bilden är uteslutande från Brio vars leksaker är pedagogiskt utvecklade och slitstarka. Det känns fint att dessa barn, som i stort sett inte har någonting ska få leka med så fina leksaker! Vi kommer att skänka dessa till småbarnsavdelningen. Avdelningen är för barn upp till fem år. Jag spenderade bara ett par timmar på småbarnsavdelningen, överallt kröp små brunögda flickor och pojkar. De var så söta men väldigt smala och när man lyfte upp barnen spände de varenda muskel i kroppen. Det var hemskt att se hur lite uppmärksamhet varje barn fick. Med tanke på att den lilla bebisen är den som får mest ompyssling och kärlek i vårt samhälle. Fina var de i alla fall i avlagda kläder från barn i de kallare delarna av världen.
Allt är inhandlat på Överskottsbolaget

 Linnea & Josefine


Skolskjuts i New Delhi!
Linnea


Tack, tack, tack!!

Tack, tack, tack alla engagerade människor som bidrog till en lyckad lördag. Ett speciellt tack till Edith Humble och dansarna från Indisk Dansstudio här i Stockholm som ställde upp trots kort varsel och lite smärre förvirring.
De och alla underbara vänner och bekanta gjorde lördagens välgörenhetstillställning, inte bara till en mycket lyckad insamlingsdag, utan även till en glädjefylld kväll med underhållande samtal och möten.
Så tack, tack, tack alla engagerade människor!!

5900kr!!
Josefine & Linnea


En skola för jämlikhet

Här är några bilder från min besök på skolan för döva och blinda barn 2008. Det är på denna skola som jag och Josefine ska tillbringa våra första veckor. Skolan är ett internat och de flesta barnen bor på skolan. När jag besökte skolan möttes man av en enorm värme. På väggarna hängde barnens teckningar och lokalerna var till skillnad från andra skolor jag besökte väldigt inbjudande. Personalen arbetar engagerat med att lära barnen läsa av läppar, matematik, sång och bild. Det kändes verkligen som att barnen blev sedda.Linnea

Här är några bilder från min besök på skolan för döva och blinda barn 2008. Det är på denna skola som jag och Josefine ska tillbringa våra första veckor. Skolan är ett internat och de flesta barnen bor på skolan. När jag besökte skolan möttes man av en enorm värme. På väggarna hängde barnens teckningar och lokalerna var till skillnad från andra skolor jag besökte väldigt inbjudande. Personalen arbetar engagerat med att lära barnen läsa av läppar, matematik, sång och bild. Det kändes verkligen som att barnen blev sedda.Linnea


Som i sagornas land

År 2008 besökte jag Indien tillsammans med en grupp elever i studiesyfte. Under knappt tre veckor fick jag stor insikt i detta unika land. Indien med sin sagolika kultur och med Taj Mahal i spetsen har genom historian fyllt många sagoböcker. Drömmen om Indiska kvinnor som i vackra kläder dansar omkring i kungariket trånandes efter kungen är delvis sann. Jag betvivlar inte att livet i Taj Mahal var som i sagorna. Men sagorna glömde att berätta om de 20 000 slavar som i 20 år slet med att bygga detta enorma palats som kungen lät resa till minne av sin fru.

 
Indien har med andra ord en mörk baksida, en lång historia av fasansfullt förtryck. Än idag är fattigdomen enorm i skuggan av den globaliserade Indien. I klädfabriker arbetar kvinnor likt slavar och i städerna växer sig slummen allt större. Jag slutade aldrig förundra mig över de enorma kontrasterna; hur en obeskrivlig rikedom levde sida vid sida med en fasansfull fattigdom.

 

Min resa tog mig genom Indiens alla skikt. Jag upplevde flådiga bröllop, vackra tempel och hinduiska pojkskolor. Och på samma resa en svältande urbefolkning, tiggande gatubarn och kremerarens son. En pojke som i röken lekte vid sidan av sin far. Han var inte äldre än fem men ödet vilade tungt över hans kropp. Än lös hans ögon när han blygt lekte med sin pinne. Men jag kommer aldrig att glömma guidens ord;

 

“Pojken kommer troligen att arbeta som likbrännare, precis som sin far. De hör till ett av de lägsta kasten i samhället. Det enda som kan hindra att det blir så är att han får gå i skolan.”
Linnea


lotusbarnen.blogg.se

BLOGGEN ÄR UNDER KONSTRUKTION!

Indisk Dans

Välkomna på en sprakande dansföreställning!!

Låt er slungas in i Indiens mångkulturella samhälle. Ni kommer att få se allt från det moderna Bollywoods färgstarka framträdande till klassisk indisk Odissi i all sin elegans och skönhet.
Få en glimt av detta mångfacetterade land under den 1 timmes långa föreställningen i Mälarhöjdens kyrka (vi är på intet sätt religiöst orienterade utan det är en bra lokal) där några av de bästa dansarna i Sverige i sina grenar kommer att uppträda.
Samtliga intäkter kommer att gå till det barnhem i Nordöstra Indien där vi kommer att volontärarbeta under fyra månader. 

Tid: 1700-1800 (25/9)
Plats: Mälarhöjdens kyrka
Pris: 70kr/vuxen och 40kr/barn

Under denna underhållande hösteftermiddag kommer vi att bland annat få se de välkända dansarna från gruppen Chori Chori!! De är erkänt duktiga inom sin gren med kopplingar till Bollywood och har även uppträtt i vår egen kanal TV4. Gruppen leds av Maryam, aktiv dansare, modell och skådespelare i Bollywood.

Bollywooddansen är ett viktigt inslag Bollywoods, Mumbai, filmindustri. Det är lika viktigt för en skådespelare att kunna dansa som att kunna spela sin roll övertygande då dansen i sig själv oftast är avgörande för filmens framgång.
Dagens moderna Bollywooddans karaktäriseras av den medryckande musiken samt de uttrycksfulla gesterna och mimiken. Den har influerats starkt av importerade dansstilar under årens gång, så som street och flameco, men har lyckats behålla sin grund i de klassiska indiska danserna.

http://www.youtube.com/watch?v=Yq4CR1HZh_U


Vi kommer även att få se Edith Humble, en av Sveriges bästa dansare i den klassiska indiska dansen Odissi, framföra två nummer.
Mycket skulle man kunna skriva om denna eleganta, uttrycksfulla dansform. Den är en av de åtta klassiska indiska danserna och den, enligt arkeologiska fynd, äldsta.
Det är en otroligt komplicerad, sofistikerad och komplex dansform som kräver åratal av hård träning och engagmang. Man måste, som dansare, ha förståelse för innebörden i varje rörelse och ställning. Mimiken är likaså levande och uttrycksfull hos den som dansar.
Varje noga avvägd rörelse har en innebörd och ett symboliskt värde. Som alla de klassiska indiska danserna har Odissi sitt ursprung i den polyiteistiska hunduismens tempeltraditioner där symboliken var och är av stor vikt vilket självfallet tar sig uttryck i denna konstform.

http://www.youtube.com/watch?v=1t7I4nUZK7U
                                                                      

Förutom livlig Bollywood dans och Odissi kommer vi även att få se en ung talang uppträda!!

Vi ses på lördag!!

Josefine och Linnea   


Indisk Dans

Vi kommer att, i anslutning till insamlingen till barnhemmet, anordna en Indisk Dansföreställning under denna lördag (25/9). Detta kommer att ske i Mälarhöjdens kyrka (vi är på intet sätt religiöst orienterade men det är bra lokal med god akustik) mellan 1700-1800.
Inträdet, som är 40kr/barn och 70kr/vuxen, kommer att gå direkt till barnen på barnhemmet.

 


Kort om projektet.

 


En meningsfull och lärorik fritidsverksamhet.

Ett av våra huvudmål är att bygga upp en meningsfull och lärorik fritidsverksamhet för barnen. Tillvaron på barnhemmet är monoton och det finns i stort sett ingenting att göra. Endast de äldsta pojkarna lämnar det inmurade området ibland.

   Lek är en gåva som för alla barn borde vara en självklarhet. Det är ett sätt för barn att lära känna sig själva liksom att lära sig om empati och gemenskap. För att kunna ge barnen detta är vi beroende av ditt bidrag! Pengarna ska gå till diverse lekredskap samt till spännande aktiviteter och utflykter i mindre grupper.

 

Följ ert bidrag

Under hösten kommer Kulturhusets alla utställningar och föreställningar att förevisa Indisk kultur så som vi aldrig tidigare upplevt den. Vi har genom vår blogg fått möjlighet att vara en del av detta arrangemang.

   Genom bloggen kommer ni att kunna följa vår resa, men viktigast av allt är att ni kommer att ha den unika möjligheten att följa den inverkan just ert bidrag har haft för barnen på barnhemmet.

   Med hjälp av bilder, texter, filmade intervjuer samt barnens egna verk kommer ni att få en inblick i hur det är att leva som ett barnhemsbarn i Indiens djungel.


PlusGiro

Om du skulle vilja bidra till vår insamling har vi ett PlusGiro som alltid är öppet för nya bidrag, stora som små.
PlusGiro: 158 49 09 - 4
Tack för ditt bidrag!
Josefine och Linnea

Varje liten bulle och cupcake gör skillnad!

Så här tiden efter valet är det blandade känslor och dystert på många håll. Men stämningen utanför vallokalen var det inget fel på! Ett stort tack till alla er som bidrog till insamlingen. Försäljningen gick bättre än vad vi någonsin kunnat drömma om och vi vågade knappt tro att det var sant när vi räknade pengarna.

Fantastiska 7876 kr!

Fantastiskt var även det stora engagemang vi mötte hos många.  Det är dessa möten som gör att man vågar tro på en framtid i en värld som ibland känns hemsk och tom på medmänsklighet!

Vi vill också passa på att tacka ICA i Skärholmen som skänkte fina påsar samt våra vänner som de senaste dagarna hjälpt till med bakning. Ni är bra fina!

 

 

 

'

 

 

Tack!

Linnea & Josefine


Insamlingsschema -10

·      Loppmarknad (Hornstull) 28/9

·      Bullförsäljning under valet (Mälarhöjdensskola) 19/9

·      Indisk afton (Villa fridhem, Mälarhöjden) 25/9

·      Västertorpsmarknad (Västertorp) 2/10


Godhet behöver inte vara storslaget

Man är sex gånger rikare i Indien. Det innebär att 2 kr blir 12 kr, att 20 kr blir 120 kr och att 642 kr blir 3852 kr. Men pengar behöver inte heller vara allt. Tid är ovärderligt. Den må vara värd lika mycket över hela världen -  2 minuter i Sverige är likafullt 2 minuter i Indien – men den har ingen prislapp. Ta er tid att i morgonrusningen lyssna och stanna upp, om så bara en liten stund, för att ta till er information ungefär som den som vi kommer att ge er nu.

Jag och Linnea kommer att den 8 oktober i år åka till Orissa, Indien, för att arbeta på ett barnhem. Då det, i skrivandets stund, är exakt fem veckor tills vi åker har vi beslutat att under denna tid bedriva en insamling till förmån för de barn som vi kommer att arbeta med under de tre månader då vi är borta.

Ett av de mål vi har, och kanske det mest lättbeskrivliga, kommer att vara att bygga upp en fungerande fritidsverksamhet på barnhemmet. Allt för att bryta barnens monotona vardag och ge dem en möjlighet till individuell utveckling.

För att ni, som framtida bidragsgivare, ska kunna följa pengarnas verkan, så har vi upprättat en blogg, denna alltså, som är länkad till Kulturhusets Indien/Indien utställning i höst. Insamlingen kommer här vara ständigt pågående. Detta betyder att det under hela vår resa och även efter hemkomsten så kommer det finnas möjlighet att ge bidrag genom att sätta in pengar på PlusGirot som ni finner här i marginalen.

Innan vi åker så kommer insamlingen bedrivas på ett mer aktivt sätt med exempelvis försäljning av bullar i veckorna samt under valdagen (19/9). Vi kommer även att göra utskick med information om projektet i området där vi bor där människor kommer att hänvisas till denna blogg samt uppmanas till att bidra genom att sätta in pengar på det angivna PlusGirot. Affischer med liknande information kommer likaså sättas upp för att vi ska kunna nå ut till ännu fler människor.

Valet är inte den enda större händelse som vi hoppas kommer att inbringa pengar. Vi kommer också anordna en indisk afton där samtliga av våra vänner inbjuds till en lokal i Mälerhöjden för att få en inblick i den fascinerade indiska kulturen. Bland annat så hoppas vi att vi kommer att kunna anlita en indiska dansös med tillhörande indisk musik. Indisk mat kommer likaså serveras och vara en del av denna kväll.

Innan vi åker kommer vi även att delta i åtminstone två loppmarknader, en i Hornstull och en i Västertorp, som vi hoppas kommer att inbringa pengar.

Pengar. Pengar som gör skillnad. Summor som är sex gånger större i Indien. Det är viktigt, men en stor del av denna kampanj är att sprida information, information om barnens situation och kanske ge en bild av hur Indien som land fungerar.Så ge oss två minuter av er tid i morgonrusningen. Godhet behöver inte vara storslaget.

                                                              Josefine


RSS 2.0