DN rapporterar

Idag rapporterar DN om barnen på barnhemmet. Vi tycker att det är förkastligt att Adoptionscentrum (AC) förvrider sanningen och inte tar sitt ansvar för att hjälpa barnen när de befinner sig i en sådan utsatt situation. Att säga att man har begränsat "handlingsutrymme" när det under mer än ett år har strömmat in allvarliga anklagelser om barnmisshandel känns väldigt underligt. Anklagelserna riktar sig mot de män AC anförtror biståndspengar, adoptionssumman och adoptionsförmedlingsprocessen och dessa anklagelser innebär grova brott mot indisk lag.

Är inte AC som internationell adoptionsorganisation skyldig till att medverka till att lag efterlevs?

.
När vi rapporterade för första gången om misshandeln så var de väldigt angelägna om att på stanna kvar på barnhemmet. Vid denna tidpunkt hade de nya riktilinjerna inte kommit.

"Vi kan inte ställa några krav för då kommer de att kasta ut oss."

"Ni underskattar lilla Adoptionscentrums inflytande i Indien"


Den polisrapport som AC relaterar till grundades på en undersökning som gjordes när vi volontärer själva skickade in en anmälan genom PVCHR till National Human Right Commission. Polisundersökningen gjordes innnan våra vittnesmål hade kommit och därför blev resultat att anmälan saknade grunder. (Är ni intresserade av att läsa våra vittnesmål? Skicka ett mejl!) Denna undersökning gjordes av den lokala polisen... 
.
Det var sedan meningen att det skulle sättas igång en andra, grundläggande utredning men denna har uteblivit. Varför? AC har vägrat att stå bakom vår anmälan och genom sitt fortsatta arbete på plats så har de legitimerat misshandlarna och motarbetet vår anmälan.
.
"MMSB (barnhemmet) har stora problem med den ryktesspridning som har kommit av er anmälan. "Secretary"(chefen) frågar mig: Vad vill tjejerna? Och då svarar jag att jag vet inte vad tjejerna vill."
- anställd på Adoptionscentrum
.
Barnhemmets personal har själva, besvarat angklagelserna med:
.
"Vittnesmålen är falska, det kan svenska Adoptionscentrum bekräfta"
.
Genom ACs fortsatta bidragsverksamhet och fortsatta adoptionsverksamhet på plats så har tre svenska volontärers vittnesmål inte vägt tungt i de stora högarna av papper hos indiska myndigheter...Ett samarbete med en internatioell organisation måste ju betyda att allt är väl, speciellt som den internationella organisationens ansvariga är informerade om anklagelserna mot männen de samarbetar med? Inte sant?
.
När vi åkte hade vi stöd från Adoptionscentrum men när vi åkte hem fanns stödet inte längre där. När vi kom med våra vittnesmål ville ingen längre veta av oss...
.
De 15 volontärer som man pratar om har arbetet på barnhemmet under en period av 30 år. Vi är de första volontärerna som stannat så länge som tre månader på många, många år.
.
Det är synd att Myndigheten för Internationella adoptionsfrågor (MIA) inte konfronteras. De har varit delaktiga i hela processen men igonerat ACs agerande. MIA har brutit mot sina instruktioner och istället hållt nordens största adoptionsförmedling bakom ryggen och JO har låtit MIA:s formella fel passera utan några kommentarer till varför. (JO-anmälan)
Adoptionscentrum kritiseras för samarbete med indiskt barnhem

Publicerad i dag 07:00

Volontärarbetare har larmat om systematisk misshandel på ett barnhem i Indien. En utredning om sexuella trakasserier är inledd. Det utpekade barnhemmet samarbetar med svenska Adoptionscentrum, men organisationen har inte samma bild som de anmälande kvinnorna.

Det handlar om barnhemmet Manoj Manjari Sishu Bhawan i Keonjhar, delstaten Orissa... LÄS HÄR

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0