Öppet brev till Adoptionscentrum

Hej!
.
Det har kommit till vår kännedom att representanter från Adoptioncentrum åkte ner till barnhemmet från den tionde mars till den sextonde mars i år. Ni ska då ha varit i kontakt med bland annat Secretary och barnhemmets Guardian the Parliament Member (PM) Pyrimohan Mohapatra.
.
Vi har informerat  er om grava missförhållanden på barnhemmet i mer än ett och ett halvt år. Vi har även berättat för er vilken inverkan ert arbete och närvaro, i egenskap av stor bidragsgivare och viktig internationell kraft, har på situationen på barnhemmet. Vid flertalet tillfällen har vi påpekat att ert fortsatta samarbete med de män som i detta nu undersöks för grov barnmisshandel, förskingring av pengar och sexuella övergrepp mot barn och personal legitemerar deras agerande. Varför ska indiska myndigheter agera mot män som förgriper sig på barn och personal när en stor internationell människorättsorganisation väljer att samarbeta med dem?
.
Vi har därför åtskilliga gånger bett er att stödja vår anmälan till den instution i Indien som arbetar med brott mot mänskliga rättigheter, NHRC. När inte detta var möjligt bad vi er att förhålla er passiva i ert samarbete med barnhemmet tills en oberoende utredning inletts och avslutats. Vår första anmälan skickades in våren 2011. Vid samma tidpunkt som utredningen inleddes, utförd av den lokala polisen, åkte en representant från Adoptionscentrum ner till barnhemmet. Denne visade genom sin närvaro och sina uttalanden till barnhemsledning och det politiska toppskicktet i Orissa, i form av PM Pyarimohan Mohapatra, sitt fortsatta stöd för ----- och Pyrimohan Mohapatra. Utredningen lades ned utan att våra vittnesmål ens hade kommit fram till Indien. De problem som kom av er inblandning nämns i PVCHRs öppna brev till Indiens premiärminister(http://www.pvchr.net/2012/05/open-letter-to-prime-minister-of-india.html).
.
Nu, ett år senare, har en andra utredning inletts. Detta efter att 16 barn den 10 mars i år hotade med att ta sina liv framför tåget ifall ingen lyssnade till dem. Det är en utredning som inletts efter att barnhemmets personal gjort en anmälan om sexuella trakasserier och övergrepp(http://articles.timesofindia.indiatimes.com/2012-05-10/bhubaneswar/31654699_1_sexual-harassment-women-staff-orphanage).
.
Trots er vetskap om situationen på barnhemmet och hur ert samarbete påverkar denna situation valde ni att åka till barnhemmet våren 2012. Med er tog ni två åttondeklassare från Nacka skolorna som samlar in pengar till barnhemmet. Att ni försätter två högstadieelever i en sådan situation utan att ha informerat dem eller deras föräldrar om det faktiska läget är helt oförsvarbart. Ert agerande gentemot barnhemmets barn och dessa två unga är för oss helt oförståeligt.
.
Vi skriver "er vetskap" då vi anser att vi måste utgå från att ni ger ert fulla stöd till barnhemmets ledning medvetna om de övergrepp som de utsätter barn och personal för. Om inte våra vittnesmål anses vara alarmerande nog, om inte barnhemspersonals rop på hjälp anses trovärdiga så måste väl 16 barns direkta reagerande på en desperat situation vara bevis nog för att något är allvarligt fel på barnhemmet?
.
Vidare, att PM Pyarimohan Mohapatra, en av era högt värderade kontakter på plats, för bara några veckor sedan utestängdes från sitt parti BJD visar ytterligare på sanningshalten i våra tidigare uttalanden rörande vilka ni samarbetar med och stödjer. Pyarimohan avsattes officiellt på grund av en politisk kupp mot sin överordnade, men inofficiellt hade hans avsked legat i luften länge. De inofficiella anledningarna är maktmissbruk och korruption.
.
Vi ber er nu än en gång att förhålla er neutrala så att en oberoende utredning kan ske till rättvisa för alla inblandade. Förneka inte barn eller personal den rätten.
.
Linnea Karlsson
Sara Arrhusius
Josefine Jacobsson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0