Times of India rapporterar!

Barnhemmets högsta ledare och grundare ("The Guardian" of the orphanage) Pyarimohan Mohapatra som under många år styrt Orissa tillsammans med Naveen Putnaik har nu blivit utesluten ur det ledande partiet. Orsaken är ännu inte fastställd men det kan mycket väl ha att göra med Mohapatras misstänkta inblandning i korrumperad verksamhet. Den officiella berättelsen är att Mohapatra avsattes efter att ha organiserat en politisk kupp mot sin kollega Putnaik, men det sägs ha varit i en stor spricka mellan männen sedan mitten av mars. Barnen och personalens aktioner och påtryckningar till Naveen angående situationen på barnhemmet kan ha spelat en avgörande roll.

http://timesofindia.indiatimes.com/india/Naveen-breaks-silence-equates-failed-coup-to-midnight-theft-bid/articleshow/13744388.cms

Vi tog kontakt med Mohapatra och sände våra vittnesmål redan på plats i Indien men detta har inte fått något gensvar. Adoptionscentrum har samarbetat nära denna man sedan de första adoptionerna på MMSB ägde rum och deras kontakt och samarbete har varit väldigt intensivt det senaste två åren. Mohapatra har vid ett flertal tillfällen legitimerat MMSB genom Adoptionscentrum, som vi anser ej tagit ställning mot våldet, inför bland annat National Human Rights Commission. Ett möte mellan Mohapatra och AC ägde rum senast i mars.

Från olika håll har vi även hört berättas att Mohapatra ska ha varit inblandad i illegala adoptioner till Sverige genom Adoptionscentrum. Med andra ord så ska  då barn ha adopterats till Sverige utan familjens medgivande.

Mohapatra i samarbete med Adoptionscentrum är anledningen till att det inte skett någon ordentlig utredning av barnhemmet. Nu när Mohapatra har förlorat sin makt, så är chansen stor att en oberonde utredning kan äga rum på barnhemmet.

Detta är
positivt förändring för att en oberoende utredning ska kunna ske, men det är ännu för tidigt att säga hur allt kommer att utveckla sig.

/Linnea, Josefine och Sara

(Inlägget är omformulerat den 7 juni 2012)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0