Tankar kring kulturell förståelse

Läs gärna det inlägg 25 oktober för att förstå kommentaren
.


Det är väl inte direkt konstigt att en mycket äldre man i ledande ställning i Indien blir lite förbannad om ett par unga tjejer kommer och säger åt honom vad som är rätt och fel och hur han ska agera. Jag skulle även påstå att det var en direkt förolämpning att inte säga "ji". Er obefintliga kulturella förståelse verkar inte direkt ha hjälp er i er "kamp".
.
- Postat av "aaa" 26/08/11


Tack aaa för din kommentar.
Vi vet att männen på de ledande posterna känner till den Indiska lagen som säger att misshandel och våld är förbjudet och inte under några omständigheter tolererat. På så sätt är en diskussion kring denna fråga mer än väl tänkbar i Indien. Att tilltala någon med ordet ji i rätt stunder tyder på mycket hög kulturell förståelse, respekt och ibland till och med vördnad. Att tilltala någon ji, utan att bli behandlad med respekt tillbaka är däremot aldrig en bra sak. Speciellt inte i ett land som Indien där vi som kvinnor ibland till och med måste kämpa för att bli accepterade som människor med lika rätt som män.
.
De kulturella olikheterna är så många och så stora att det inte går att skildra i ett kort svar. Vi alla tre vet däremot efter vår långa resa i Indien hur man tilltalar indier på ett kulturellt rätt sätt, som visar både respekt gentemot oss själva och dem vi samtalar med. Vi reserverar oss dock för att stundtals och under enstaka tillfällen ha agerat alldeles för känslofullt efter de tillfällen av grov misshandel vi bevittnat. Vi tror däremot inte att det är dessa tillfällen och vårt agerande som idag är orsaken till att barnen fortfarande lever under oerhört hotfulla förhållanden.
.
Hör gärna av dig på mailen eller i kommentarfältet om du har fler frågor eller tankar!
.
/Josefine, Linnea, Sara

Kommentarer
Postat av: aaa

Ja, alltså, ert svar visar ju verkligen att ni troligen inte riktigt förstår situationen, och inte alls vad jag ville säga med min kommentar heller. Nivån av omognad lyser igenom ganska väl. Vilket ju inte är konstigt, men ändå något som jag tycker ni borde reflektera över, även om det kanske är svårt när man är i en ålder och från en kultur där man tror sig förstå allt och veta bättre än alla andra.Det faktum att ni som unga utomstående kvinnor faktiskt har rätt i det ni säger till denna man i ledande position. Samt att han helt säkert vet att ni har rätt, innebär ju enbart att ni måste vara ännu mer försiktiga och respektfull i hur ni tar upp frågan.Att ni har rätt, vilket ni ju har, innebär inte att det är självklart ok att ta upp frågan rakt av. Det gör bara situationen mer delika och kräver mer försiktighet, mer diplomati och ödmjukhet, vilket ni verkar ha fullständigt missat.Rent generellt i situationer där man har självklart rätt och måste påpeka för andra, som troligen redan vet om det, att de har fel måste man ju vara exremt diplomatiskt för att det inte ska leda till konflikter. Det är ju extra sant och viktigt i eran situation, med tanke på er ålder, deras ålder och de olika kulturerna.Att ni inte kunde kontrollera ert agerade eller vara ödmjuka för ni var så upprörda är väl inte direkt någon ursäkt. Om något är viktigt och man vill se en förändring, måste man ju kontrollera sig extra mycket och inte låta känslorna ta över.Uppenbarligen är ert eget agerade och hur det kan ha gjort er kamp mer svårt, något ni har svårt att reflektera över, för svaret ni gav var ju minst sagt ganska defensivt och oproduktivt.Er slutkommentar med:"Vi tror däremot inte att det är dessa tillfällen och vårt agerande som idag är orsaken till att barnen fortfarande lever under oerhört hotfulla förhållanden."är ju verkligen extremt barnslig och förtjänar egentligen inget svar. Men, det är väl självklart att det inte är ert fel, men ni borde väl kunna refleketa på hur ni agerade, vad som fungerade och vad som inte fungerade så bra när vi ville ha en förändring.Har ni använt er av samma typ av retorik i andra kontakter så förstår jag om ni inte möter mycket framgång, och jag kan även förstå att ni hamnade i direkt konflikt med ledarna på detta barnhem. Vilket ju inte alls förbättrade situationen för någon.Det kommer även troligen leda till mer "problem" för er när ni nu är överdrivet självsäkra i era dikterande krav på en lång rad olika organisationer att de måste agera. Även nu är det faktum att ni har rätt, och de vet om det, enbart en indikation på att ni måste vara extra diplomatiska, inte att ni kan köra på och diketera för andra vad de har för ansvar.Jag är ledsen för er skull, ledsen att ni fick uppleva detta i en tid i ert liv när ni uppenbarligen inte var emotionellt mogna att hantera vardagens lidande och orättvisa. Trots det så önskar jag helt klart lycka till också.

2011-08-27 @ 19:32:40
Postat av: Allvarligt?!

aaa: barnsligt? defensivt och oproduktivt?

deras svar var ju snarare sakligt och tålmodigt till din otroligt nedvärderande kommentar.Och HUR kan du haka upp dig på de tre tjejernas "fel" i bemötandet när det för tusan är männen i indien som felat? Tänk på vem som misshandlar och få dina prioriteringar rätt.

2011-08-28 @ 06:39:17
Postat av: Kajsa

Ibland kan ett riktigt stort tålamod få världen att stanna!!

2011-08-28 @ 08:03:30
Postat av: aaa

Med pragmatism och realism brukar man komma ganska långt.Varför har så många hakat upp sig på vem som rätt och fel, det är väl självklart att dessa misshandlade idioter har fel, det de gör är brottsligt och har inget med någon annan kultur än en korrputions kultur att göra.Just den ganska grundläggande aspekten hade ju dock väldigt lite med mina inlägg att göra. Jag påpekade ju även fler ggr att dessa tjejer uppenbarligen har rätt, och det i sig i denna situation innebär att man bör vara extrema försiktig om man vill nå sina mål i detta läge. Den aspekten verkar lite svårt att förstå för en del.2011-08-28 @ 14:39:13
Postat av: alice

aaa: snarare tvärtom, ibland gör försiktighet inget annat än att hålla tillbaka. Det som skulle få Mammu och andra att verkligen förändras är (gissar jag) hårda krav, t.ex. att bli av med bistånd från diverse organisationer. Ödmjukhet och respekt är fina ord på papperet, men ibland har de ingen plats i verkligheten, där barnen tyvärr tvingas leva..

2011-08-28 @ 23:08:06
Postat av: em

jag tycker att om aaa nu är så mogen och kontrollerad borde åka till Indien och besöka barnhemmet och göra det bättre själv och förhandla med männen, om nu aaa vet så mycket hur man ska göra och inte göra i denna kamp mot misshandel. Snacka mindre, agera mer.

2011-08-28 @ 23:25:24
Postat av: Em

Bra jobb tjejer! Ni kommer gå långt, jag tror på er

2011-08-28 @ 23:26:03
Postat av: Lo

Det som behöver göras i det här fallet är ju att få bort mammu och secretery från barnhemmet, de kommer att vara omöjligt att förändra barnens situation så länge de finns kvar. Vissa människor kommer man aldrig att kunna förändra och det här är ett bra exempel på det, jag tror inte det hade gjort någon skillnad om de hade försökt vara diplomatiska eller slickat röv genom att säga "ji", lika lite som du får en pedofil och barnmisshandlare i Sverige att sluta upp med det han gör genom att kalla honom för "herrn" och säga "snälla söta rara".

2011-08-29 @ 01:07:48
Postat av: Anonym

Hej aaa!

Man får svälja mycket här i livet. Allt är en lång resa. På vägen möter vi många olika kulturer och vi lär oss varje dag. Det jag tycker är tråkigt är att jag tror att du kommer från samma kultur som tjejerna och ändå har du inte förstått och kan inte bemöta deras frustration utan ger dem kritik och kallar dom omogna. Vad vi kan konstatera är att dom bott på barnhemmet i 3 månader om jag har uppfattat dom rätt. Dom har fått bo kvar, vilket tyder på en diplomatik. dom går dom rätta vägarna och pratar med vuxna från sin egen kultur men inte fått svar på hur man går vidare. Tydligen vet du hur dom skulle ha tacklat frågan, hur dom skulle ha styrt sina känslor så varför istället för att kritisera, ge förslag, stötta dom hur DU tycker dom skulle ha reagerat, agerat. Bara att du hela tiden talar "nervärderande" om deras omognad gör mig ledsen. Här har dom samlat in pengar, lagt ner 100 tals timmar för att ge en del av sitt liv till bättre behövande barn och får sedan dessa kommentarer. Tror du att man läser mellan raderna att du tycker att dom har rätt i sak? Vad skulle du göra som VUXEN? Se på misshandeln? och varit diplomatisk? Var rak i ryggen och ge dom förslag på hur dom ska gå vidare. Tack och lov att vi har ungdomar som kan säga ifrån, som vill ha ändring.

2011-09-01 @ 20:20:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0