Barnombudsmannen och MIA

Igår morse mottog jag ett samtal från Barnombudsmannen Fredrik Malmberg. Han var mycket angelägen att höra mer om barnen, vår situation och om Adoptionscentrum. Trots att Fredrik inte är i stånd att själv förändra har hans personliga reaktion på vår och barnens berättelser betytt oerhört mycket. Fredrik sammanfattade även vårt samtal i ett kortare mejl. Kort där efter mottog Lotusbarnen ett mail från Myndigheten för Internationella Adoptioner (MIA) där de bad oss om ett möte. Vi hade kontaktat dem i början på juli, så svaret var efterlängtat, och vi är oerhört tacksamma att de nu uppmärksammat fallet.

Hej Sara!

Tack för att du tog dig tid att prata med mig idag. Det ni har upplevt och bevittnat på barnhemmet är helt oacceptabelt och jag tycker att ni gör en viktig insats som reagerar. Som jag nämnde på telefon har Barnombudsmannen i uppgift att bevaka och följa upp hur det offentliga Sverige genomför barnkonventionen. Vi får inte gå in i enskilda ärenden men när vi får kännedom om att barn riskerar att fara illa så anmäler vi alltid detta till socialtjänsten. I det här fallet saknar dock barnen direkt anknytning till Sverige så det är inget möjligt alternativ.
.

Som jag nämnde på telefon är det viktigt att den här informationen förmedlas till Myndigheten för Internationella Adoptionsfrågor, MIA. http://www.mia.eu MIA är tillsynsmyndighet för internationella adoptioner och då de missförhållanden ni nämner ska ha ägt rum på ett barnhem i Indien som förmedlar barn till Sverige är det viktigt att MIA ges möjlighet att följa upp detta. Då Barnombudsmannen har sträng sekretess i alla individärenden är vi enligt lag förhindrade att lämna över information som rör enskilda och den sekretessen gäller även gentemot tillsynsmyndigheter. Det betyder att jag dessvärre är förhindrad att förmedla vidare det ni berättat men däremot kan jag naturligtvis ge er rådet att själva kontakta MIA.

Hör gärna av er igen och berätta hur det går.

vänliga hälsningar

Fredrik MalmbergHej!

Vi vill meddela er att vi ser allvarligt på det ni rapporterat om i ert mail från den 5 juli 2011 rörande barnhemmet ---- i Orissa, Indien och vill kalla er till ett möte tillsammans med Adoptionscentrum för att få mer information från er.

.

Vi planerar att senare återkomma till er med förslag på datum.

Med vänlig hälsning

----


/Sara

 


Kommentarer
Postat av: Linda

Jättebra blogg!

2011-08-13 @ 11:09:57
URL: http://lindzon.blogg.se/
Postat av: Malin

Skönt att det börjar hända mer och mer! Bra jobbat!

2011-08-13 @ 17:57:12
Postat av: Celine - En Aspergare i mängden

Ser fram emot att få höra hur det där mötet går och om AC slår allt ifrån sig eller va som händer.

2011-08-13 @ 20:11:47
URL: http://phantazia.blogg.se/
Postat av: Mikael Aurell

När är mötet med MIA.

Ser också fram emot att höra vad som blir sagt.

Tror tyvärr att Mia och ac är lite för tighta.

2011-08-14 @ 19:35:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0