Respons från Adoptionscentrum

Precis nyligen fann vi en fråga och ett svar på AC:s hemsida, adoptionscentrum.se.
Även vi skulle vilja ge vår kommentar till deras svar.


Fråga: Hittade den här bloggen om barn som far illa på ett barnhem i Indien. Vad gör Adoptionscentrum för att få stopp på detta? http://lotusbarnen.blogg.se/
.
Svar: Vi känner till bloggen och arbetar aktivt med detta. Biståndsprojekten som gäller det aktuella barnhemmet ansvarar AC Stockholm Söder för (en av förbundets lokalavdelningar) och är fristående från adoptionsverksamheten som bedrivs centralt, via kansliet. Så väl lokalavdelningen som kansliet har dock haft personlig kontakt med flickorna både före och efter deras resa till Indien. Personal från kansliet besökte barnhemmet i våras och en uppföljning planeras i höst. Vi tar självklart informationen på allvar och aga av barn är ALDRIG acceptabelt! Samtidigt vet vi att det tyvärr, generellt sett, är vanligt förekommande med kroppsbestraffning på barnhem, inte bara i Indien utan i många länder. Därför fortsätter Adoptionscentrum att aktivt arbeta för att barn ska få växa upp i familj. Barnhem är inget hem för barn! Den som har fler frågor är välkommen att kontakta Margret Josefsson, Chef Kommunikation Medlem på Adoptionscentrums kansli.
.

Svaret AC ger överensstämmer med de diskussioner vi hållit under nu ett års tid. De utrycker att de inte ställer sig bakom aga, trots att de kopplar behandlingen till den indiska kulturen, och att de besökt barnhemmet i syfte att få mer information. De tar även stöd i sitt adoptionsarbete och länkar detta till deras arbete för att barnen på barnhemmet ska få det bättre.
.
Det finns många luckor som upprört oss och som lett till den situation vi nu befinner oss i.
  1. Barnen på barnhemmet utsätts för aga varje dag, vilket  är en vanlig förekomst på AC:s barnhem runt om i världen. Detta har de själva bekräftat. Sedan oktober har vi även rapporterat om en grov misshandel, vilken INTE under några omständigheter kan jämställas med aga. Vi har inte hört dem bekräfta denna skillnad eller nämnt ordet "misshandel" i våra diskussioner, vilket bidragit till vår känsla av att de inte tar ställning i frågan utan snarare vill förminska problematiken.
  2. Då AC kopplar aga till den indiska kulturen gör de ett misstag. Den indiska lagen säger att enbart aga är straffbart i mellan 10 år till livstid i fängelse. Ibland har till och med dödsstraff utdelats. Det är därför lätt att förstå hur allvarligt man ser på misshandel och sexuella övergrepp.
  3. Besöket i vår var ett besökt likt de tre besöken AC vanligtvis gör varje år. Då vi efter besöket frågade dem om deras uppfattning om barnhemmet, sa de att de hade svårt att skapa sig en bra uppfattning, att de bara var där under två dagar och att de i allmänhet tyckte att det var ett mycket fint barnhem. Besöket var även riktat mot adoptionsavdelningen och inte mot den avdelning för de äldre barn där misshandeln äger rum. Vi volontärer har bott och levt med barnen och barhemmets anställda i närmare 4 månader respektive.
  4. Adoptionsarbetet kan inte under några omständigheter jämställas med arbetet att förbättra förhållandena för barnen som bor på barnhemmet, i hostel och arbetarnas arbetsvillkor.
  5. Det framgår inte tydligt i Adoptionscentrums svar på frågan, att Adoptionscentrum har adopterat barn i många år och även har pågående adoptionsprocesser på barnhemmet i nuläget.
"Aga - kroppslig bestraffning av minderåriga eller underlydande i uppfostringssyfteNationalencyklopedin
.

/Sara, Linnea, Josefine


Kommentarer
Postat av: Emmy

Hej, jag jag läst hos er hela förmiddagen och är helt mållös över hur det går till. Även om barnen är "säkrare" på hemmet än på gatan. Hur kan man systematiskt misshandla dem som redan har det svårt? tack för att ni belyser detta. Länk till er ligger uppe i min blogg.

2011-08-22 @ 08:24:14
URL: http://bortabrabloggen.wordpress.com/
Postat av: Malin Sjögren

Detta är ju rent utsagt förjävligt!!!!! Har läst bloggen nu i förmiddags och tårarna rinner. Ni gör ett strålande jobb tjejer!! Jag har rensat ut kläder från mina två tjejer och undrar om det finns en adress dit jag kan skicka dessa till er? Kan man göra så? Jag vill kunna hjälpa dessa barn, men vet inte hur? Alla mina tankar går till er och vilken hård värld vi lever i. Den där Mamman ska ju bara väck, han ska inte vistas bland små oskyldiga barn. Fy fan..

2011-08-22 @ 10:08:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0