Tv4 uppmärksammar ACs och MIAs agerande

Igår sändes ett kort nyhetsinslag om misshandeln på det barnhem vi arbetade på under 2010-2011. Adoptionscentrum och Myndigheten för internationella adoptionsfrågor ställdes några frågor om sitt ställningstagande, agerande och sin kontakt med barnhemmet samt de indiska myndigheterna. Vi är mycket tacksamma för att Tv4 tog kontakt med oss och förstår deras begränsningar relaterade till främst tidsbestämmelser. Inslaget var kort och visar endast en del av det som vi vill rikta fokus mot. Nedan följer våra reflektioner svar på några uttalanden.

 

Nyhetsinslaget går att se HÄR

 

Främst riktar vi fokus mot MIA:s kommentar om att de ej kan föreskriva vad indiska myndigheter ska göra. Detta påstående är felaktigt och bottenlöst. Vi är övertygade om att MIA i själva verket är väl medvetna om det regelverk myndigheten är stiftad under, till exempel Barnkonventionen. Följ denna länk för mer information (Haagkonvetionen)

 

Lag (1997:191) med anledning av Sveriges tillträde till Haagkonventionen om skydd av barn och samarbete vid internationella adoptioner, beskriver MIA:s skyldigheter mycket tydligt. Enligt artikel 6 gäller: ”Varje fördragsslutande stat ska utse en centralmyndighet som skall ha till uppgift att fullgöra de skyldigheter som åläggs sådana myndigheter enligt denna konvention”. MIA är denna centralmyndighet i ”mottagarlandet” Sverige. CARA (Central Adoption Resource Authority) är den motsvarande myndigheten i Indien, varifrån de adopterade barnen kommer.

 

Enligt artikel 7 gäller vidare:

 

  1. Centralmyndigheterna skall samarbeta med varandra och främja samarbetet mellan de berördamyndigheterna i sina stater för att skydda barn och för att uppnå de övriga målen med denna konvention. (…)
  2. De skall själva vidta alla lämpliga åtgärder i syfte att (…) hålla varandra underrättade om hur konventionen fungerar och, så långt möjligt, undanröja varje hinder för dess tillämpning.”

 

Vi anser att MIA:s beslut att inte ta kontakt med CARA i detta ärende klart strider mot artikel 7 i Haagkonventionen då MIA inte bara kan utan ska informera CARA om de missförhållanden de kommit till kännedom om. Därigenom nollställer MIA också den mest framkomliga vägen för att rätta till missförhållandena på MMSB. MIA:s helt häpnadsväckande motivering för sitt ställningstagande är att MIA inte vill störa den indiska myndigheten.

 

Vidare kritik av MIA:s agerande och avvikelser från internationella lagar och bestämmelser går att finna i vår JO-anmälan HÄR.

 

Sara, Linnea, Josefine

 


Kommentarer
Postat av: Anonym

viktigt ämne som borde upplysas !!!!!!!!!!!

2012-05-10 @ 13:55:37
Postat av: sara

ni är sjukt duktiga. såg inslaget på tv nu... hoppas det löser sig. stå på er!!!

2012-05-10 @ 15:21:03
Postat av: Vera

Bra inlägg!! Detta måste uppmärksammas mer i media!

2012-05-10 @ 17:24:18
Postat av: coolbettan

Ni är fantastisk tjejer!

Jag såg inslaget och håller på att skriva ett öppet brev till damerna i inslaget då jag reagerade starkt.

Jag hoppas att det är okej att länka i mitt brev till er sida?

Stor Kram till er modiga tjejer

2012-05-10 @ 22:14:50
URL: http://coolbettan.se
Postat av: Rafaella

Ni är grymma! Fortsätt kämpa, det är ni som har rätt!

2012-05-11 @ 09:00:29
Postat av: Emelie

äntligen! hoppas att det leder någon vart!

2012-05-11 @ 16:12:45
URL: http://emelieida.spotlife.se
Postat av: coolbettan

Hej ni modiga tjejer!

Nu har jag skrivit mitt öppna brev till Anette Enberg och Margret Josefsson och jag länkade till er!

Kramar till er

2012-05-11 @ 17:42:15
URL: http://coolbettan.se
Postat av: coolbettan

Glömde skicka med länken;) http://coolbettan.se/allmant/till-anette-enberg-och-margret-josefsson/

2012-05-11 @ 17:44:57
URL: http://coolbettan.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0