Pengaskinger

.
Pengar. Otroliga summor pengar pumpas in i barnhemmet medans vi har känslan av att ingen egentligen kan bekräfta var de kommer från eller vad de används till. Vi har som svar på de frågor vi ställde om den damm som konstruerades då vi var på barnhemmet fått minst tre olika svar på om vem som finansierar projektet. De senaste uppgifterna säger även att dammen ska täppas till.
.
Man kan enkelt ta reda på valutakurser på internet, men hur ska man som svensk kunna veta vad 100 rupees (=15 SEK) egentligen ger på en marknad i Indien? Speciellt då det även skiljer sig från region till region. I Goa är priset för en bra middag på restaurang 1000 rupees, 150 SEK. Ingenting egentligen, men för lokal befolkningen i Orissa är 1000 rupees i i vissa fall en månadslön. Husmödrarna på barnhemmet bor i hostel med barnen. De arbetar dygnet runt och har endast söndagseftermiddagarna lediga. Månadslönen ligger på 1800 rupees, exakt 257.82 SEK i månaden. Kvinnorna kommer från fattiga bakgrunder och i många fall ska lönen försörja hela familjen där hemma i byn.
.
Svenska Adoptionscentrum har genom åren, med hjälp av sin ideella underorganisation, skänkt stora summor pengar till barnhemmet och de omkring-liggande projekten som barnhemsorganisationen driver. Som vi nämnt i ett tidigare inlägg är AC inte ensamma om att ge bidrag. Staten bidrar, privata donationer ges av indier, Schweiz är engagerade i sjukhusets skötsel och en fransk organisation skänker bland annat 1 125 euro = 71 217 rupees/månad. Om man då betänker att Idli (sydindisk frukost) på den lokala krogen kostar ca. 1.43 SEK = 10 rupees så kanske man får en uppfattning om hur mycket pengar som hanteras och hur stora bidragen är då detta barnhem är beläget i ett av de fattigatse och mest korrupta delstaterna i Indien.
.
Korrupt ja... Med de fonder och det stöd barnhemmet får från alla internationella, nationella och statliga organ så förväntar man sig att det ska finnas mer än två husmödrar på 97 barn, att bebisarna inte ska behöva leva i sitt eget kiss för att man inte har råd med blöjor, eller att barnen inte ska behöva ligga på kalla betongsängar, febriga av kylan, under vintrarna. Nej, man förväntar sig bättre än så. Ändå är det så sanningen ser ut. När en av de utsända från den franska organisationen informerade oss, under ett av våra möten, om att man tidigare haft problem med pengaskinger på barnhemmet så föreslog vi till AC att det vore bra att undersöka saken närmare. Vi har tyvärr inte fått någon respons eller rapport på att en granskning av biståndspengarna gjorts. De planerar nu att skänka 100 000 SEK = 698 160.9 rupees till barnhemmet för en utbildning i barnpsykiatri. En utbildning som riktar sig mot både personal och de män som på olika sätt utnyttjat barnhemmets barn. Utbildningen har varit planerad i närmare två år och som ännu inte trätt i kraft.
.
Och nu har vi inte ens nämnt att Sverige betalar 67 050 SEK för att få adoptera ett barn från organisationen. Varav 34 450 ska gå till barnets vård innan det kommer till Sverige.
.
/Josefine, Linnea och Sara

Kommentarer
Postat av: Celine - En Aspergare i mängden

Hmm.. Ja det känns ju som att det ligger en hund begraven i det hela.Min svägerska är Adopterad från Indien. Född i Siliguri. Hon kom hit till sverige när hon var 2 år.

2011-08-16 @ 20:40:19
URL: http://phantazia.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0