Integritet

De senaste dagarna har vi mött mycket kritik kring den verklighet vi tar upp i på vår hemsida, och hur vi valt att gå till väga för att belysa denna situation. På en av de bloggar som länkat hit finner man en mycket välskriven kommentar. Det är denna del i inlägget vi främst skulle vilja belysa för att besvara många av era frågor:


"Men pa ett annat plan kanner jag en fortvivlan over sattet det gors pa. Med namn och bild pa barn som ”far” en rost och anda samtidigt berovas den. Berovas sin ratt till privatliv. Hangs ut pa internet utan att med storsta sannolikhet givit sitt godkannande och aven om de har det, troligen ej forstar vad det innebar...

...Jag vet att den krassa verkligheten ar att bilderna pa ett plan ar en nodvandighet. De genererar pengar och agerande. Men de ar en nodvandighet enbart for att vi tillater dem att vara det. Vart forsvann tankar om etik och moral? Det finns en anledning till att flertalet utav varldens storsta bistandsorganisationer skrivit en gemensam deklaration om anvandandet av bilder. Manniskan har ratt till sin avbild, till sitt privatliv och till sin anonymitet – aven om de bor i ett utvecklingsland, aven om de ar fattiga."

Läs hela kommentaren på bortabrabloggen.


 

Frågan som tas upp vad gäller barnens integritet och anonymitet är oerhört viktig. Innan vi startade processen hade vi långa diskussioner tillsammans angående publiceringen av bilderna på barnen. Det är fortfarande en väldigt svår fråga för oss, men vi kände tillslut att detta var en nödvändighet för att få läsare att förstå att detta är riktiga barn som existerar just nu. Vi ville även undersöka de juridiska aspekterna kring frågan som sade att bilder endast är tillåtna i icke-kommersiella sammanhang, dvs där pengar inte är inblandade. Vi vill därför vara extra tydliga med att det vi publicerar är väl valt och genomtänkt för att undvika att barnen far illa i processen. Vi gör inte detta i ett kommersiellt syfte och vi hade en djup önskan om att en förändring på barnhemmet skulle ha kunnat genomföras annorlunda. Våra berättelser om misshandeln har däremot blivit förbisedda i snart ett år.

Därför nämner vi aldrig barnens namn och inte heller namnet på det barnhem där vi arbetat. I Orissa bor det närmare 40 miljoner människor, och vi hoppas att barnen när de flyttat ifrån barnhemmet, tillbaka till sina byar, på så sett kan behålla sin anonymitet. Uppmärksamheten vi ber om är enbart i syfte att sätta press på de som står i kraft att omfamna dessa barn och ta dem ur de missförhållanden av misshandel och förnedring, de nu lever i. Det är genom att bevisa att dessa barns liv inte bara är värdefulla för oss, utan även för allmänheten, som vi tillsammans kommer kunna väcka den hjälp som kan ge dem stöd i nuet och en framtid.
.
Försätt att läsa allt med kritiska ögon, kommentera och skriv mer än gärna ett email till oss för att få svar på de frågor som väcks. lotusbarnen@hotmail.com

/Sara , Josefine och Linnea

Kommentarer
Postat av: matilda; mamma till elna

TACK tusen tack för er blogg och hjälteinsats!

Jag har besökt Indien 4gånger och mina föräldrar reser dit varje år. Ett fantastiskt underbart land med underbara människor MEN precis som ni ha uppmärksammat i bloggen så förekommer denna fruktansvärda fysiska och psykista misshandel. Det är med tårrar i ögonen som jag läser igenom er blogg. Jag har vidarebefodrat er blogg på facebook. Varje år vi besöker Indien så lämnar vi kläder och leksaker till barnhem och barnen är så otroligt tacksamma och glada. Glada över det lilla, det lilla. De uppskattar allt. Jag önskar att jag kunde göra något. Finns det något JAG kan göra? Tack än en gång för en fin och bra blogg!

2011-08-23 @ 08:29:32
URL: http://matildamayandersson.blogg.se/
Postat av: Johanna

Ni fina, fina tjejer...Det är ni som gör en skillnad...det är ni som gör livet hoppfullt igen för dom som förlorat hoppet... Tack för att ni berättar...idag ska jag göra en skillnad i ett annat barns liv här hemma i Sverige...

2011-08-23 @ 11:22:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0