Husmödrar

Vi har fått otroligt starka reaktioner angående de anställdas behandling av barnen på barnhemmet. Vi kommer aldrig ställa oss bakom hur kvinnorna på Adoptionsavdelningen hanterar de små eller hur husmödrarna agar barnen. Det är fel och kommer alltid att vara fel att behandla barn illa på något sätt. Dock känner jag att vi måste nyansera bilden av dessa kvinnor. Att de agerar som de gör kommer jag heller aldrig kunna hålla emot dem.
.
Kvinnorna på Adoptionsavdelningen som arbetar som ajor (barnsköterskor) är samtliga outbildade. De kommer från mycket fattiga förhållanden och många har dubbla jobb för att kunna försörja en stor familj. En av de unga ajorna bjöd med mig hem en dag. Hennes familj satt samlade på golvet och räknade mynt i ljuset av ett enda fönster. Det måste ha varit runt åtta människor som bodde i det mörka huset varav tre barn.
.
Ajorna arbetar i skift med fem på plats på Adoptionsavdelningen åt gången, och ska ta hand om 16 bebisar som alla är i olika utvecklingsstadier. Att hålla någon nära hjärtat prioriteras inte när det ständigt finns ett annat barn som skriker, har bajsat på sig eller när det finns tvätt att skötas, kläder att bytas mm. Det är inte heller bara fattiga, outbildade kvinnor som lever på samhällets botten, de är själva också uppfostrade i ett litet konservativt samhälle där aga är accepterat. De använder sig av välbekanta metoder för de inte vet om några alternativ.
.
När det sedan kommer till husmödrarna i Hostel är situationen än mer komplex. I dagsläget arbetar två husmödrar där. De ska vara vägledare och "Mammor" åt 97 barn. Från fyraåriga småbarn till arton/nitton-åriga tonårspojkar och tonårsflickor. Husmödrarna bor själva i hostel med barnen, långt ifrån sina familjer och har i stort sett ingen fritid eller ledighet att tala om.
.
Som fattiga kvinnor i ett litet indiskt konservativt samhälle är de helt utlämnade åt sina arbetsgivare. Särskilt eftersom de och deras familjer är beroende av att de behåller jobbet och den minimala lön de mottar. De husmödrar som jobbar på barnhemmet nu är illa omtyckta av barnen. De inte bara agar pojkarna och flickorna, de går även till ledningen och klagar på individer. Dessa blir sedan inkallade och misshandlade. Detta har lett till att relationen mellan barnen och de som ska inneha rollen av beskyddare är mycket ansträngd, något som tär på både barn och anställda. Men som gynnar ledningen på barnhemmet.
.
Husmödrarna är lika utsatta som barnen, lever i samma fängelse, har samma rädsla och gör allt för att behaga ledningen. Om det så är att slå barnen blodiga, skvallra på dem, sno barnens få ägodelar mm. Sedan ska understrykas att husmödrarna inte ser aga som en felaktig behandling när barn har betett sig illa.
.
Viktigt att berätta är att det, bland de anställda, finns eldsjälar som arbetar och bor på barnhemmet till otroligt låga löner. De har vigt sitt liv till dessa barn. Till dem kommer barnen, i alla åldrar, för tröst, råd och en stund med en vuxen människa som inte hotar eller kränker. De arbetar under otroligt svåra förhållanden och befinner sig i, liksom barnen och de andra anställda, en otroligt utsatt situation på sin arbetsplats. Helt beroende av ledningens välvilja för att få sin lön, bo kvar i sitt hem eller, som läget är nu, vara trygga rent generellt. De anställda vet vad som försiggår på barnhemmet. De är alla vittnen till misshandeln, de dagliga kränkningarna, förtrycket. De är vittnen som ledningen till varje pris vill ska hålla tysta.
.
Adoptionscentrum har under minst två års tid samtalat med barnhemmet om att införa en utbildning av personalen i barnpsykologi. Enligt våra senaste uppgifter har nu pengarna för utbildningen skickats till barnhemmet. Vi tror likt AC att agan beror på mödrarnas okunskap framför deras illvilja, och utbildningen kan på så sett kan vara mycket effektiv i denna situation. Något som för oss däremot är oerhört tydligt, både logiskt och lätta att förstå (även för de som inte bott en längre tid på barnhemmet) är att våldet framförallt beror på mödrarnas arbetsförhållanden - inte kultur. Att vara pedagogiskt ter sig oerhört svårt då man själv ansvarar för 50 barn  på samma gång, sällan får någon sömn eller ledighet för att bara vara för sig själv på. Vi hade sett att att de internationella organisationerna tog frågan till denna nivå, såg till att fler mödrar anställdes och höjde deras löner. Denna löneförhöjning skulle ge mödrarna en fullständig lön på ca 600 kr i månaden, väldigt lite pengar i svenska mått mätt men är i Indien en fördubbling av mödrarnas nuvarande lön om ca 300 kr i månaden.
.
/Josefine, Linnea, Sara

Kommentarer
Postat av: Celine - En Aspergare i mängden

Men nu börjar min hjärna arbeta på högtryck igen. Du skriver "18-19 åriga pojkar och flickor" När blir barnen myndiga där?

2011-08-25 @ 18:57:20
URL: http://phantazia.blogg.se/
Postat av: Emmy

Väldigt bra inlägg, nyanserat skrivet och lägger ansvaret på rätt ställe, nämligen där pengar och inlflytande finns för att kunna ändra. Kämpa på tjejer!

2011-08-26 @ 05:53:55
URL: http://bortabrabloggen.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0